Дейност на Комисията

Ремонт ноутбука своими руками. Быстрый и гарантийный ремонт ноутбуков. Срочный ремонт ноутбуков. Ремонт компьютеров на дому. Быстрый ремонт компьютеров своими руками. Настройка и ремонт компьютеров. Java уроки для начинающих. Лучшие java уроки. Учим язык Java с нуля. Обзор смартфонов samsung. Качественный обзор смартфонов samsung galaxy. Обзор смартфона samsung galaxy s4. Фото картинки приколы. Самые новые картинки приколы. Лучшие приколы картинки. Скачать аддоны для wow. Самые новые аддоны для wow скачать. Скачать аддоны для wow быстро и без реги. Видео уроки python. Лучшие python уроки. Учим язык python с нуля. Скачать шаблоны для Joomla. Самые новые joomla шаблоны. Бесплатные шаблоны для Joomla.

Посетители онлайн

В момента има 44 посетителя в сайта

Анкета

Как оценявате работата на Комисията
 

signali4

Начало Новини Прессъобщения Предизвикателствата пред развитието на теорията и практиката на контрола в Р България обсъждаха на кръгла маса в Стопанска академия

Предизвикателствата пред развитието на теорията и практиката на контрола в Р България обсъждаха на кръгла маса в Стопанска академия

Предизвикателствата пред развитието на теорията и практиката на контрола в Р България обсъждаха на кръгла маса в Стопанска академия

 

IMG 1602 2

 

 

Председателят на Комисията за публичен надзор над регистрираните одитори – г-жа Ваня Донева и главният секрета на Комисията – г-н Виктор Трифонов взеха участие в кръгла маса на тема „Предизвикателствата пред развитието на теорията и практиката на контрола в Р България”, проведена на 23.03.2016 г. в Стопанска академия „Димитър А. Ценов” – Свищов и организирана от катедра „Контрол и анализ на стопанската дейност”. Като ръководител на катедрата-домакин, форумът откри проф. д-р Георги Иванов, зам.-ректор по акредитация и управление на качеството. Той подчерта, че кръглата маса е организирана и със съдействието на Цветан Цветков – председател на Сметната палата на Р България. Приветствие към участниците отправи ректорът на Стопанска академия, доц. д-р Иван Марчевски.

 Сред участниците в дискусионния форум от страна на контролните институции и на професионални гилдии бяха още: Цветан Цветков и Горица Грънчарова, съответно председател и зам.- председател на Сметната палата на Р България; Емил Евлогиев – член на Сметната палата на Р България и зам.-председател на Управителния съвет на Института на дипломираните експерт-счетоводители; Бойко Костов – председател на Института на дипломираните експерт-счетоводители; Людмил Спасов – зам.-председател на УС на Института на вътрешните одитори в България; Гергана Николова – гл. експерт Дирекция „Сигурност” към Национална агенция за приходите; Ивайло Крумов – началник сектор „Противодействие на корупцията в администрацията” в отдел Икономическа полиция; Стефан Златков и Юлиян Мирков – началник и зам.-началник на митница „Столична”; Венцислав Халаджов – началник на Митница – Русе. От страна на висшите училища, които през последните години са активни в областта на обучението по финансов контрол, в кръглата маса участваха проф. д-р Огнян Симеонов – ръководител на катедра „Финансов контрол” в УНСС, преподаватели от катедра „Контрол и анализ на стопанската дейност в Стопанска академия и свищовски студенти, отличници от 1, 2, 3 и 4 курс на спец. „Стопански и финансов контрол”.

Акцентът при дискусиите в първия основен панел на кръглата маса беше поставен върху стратегическата рамка за развитие на контролните институции в страната с хоризонт 2020. Във втория дискусионен панел участниците обсъждаха въпроси, свързани с обучението по контрол във висшите икономически училища.

На пресконференция след кръглата маса, представители на трите страни обобщиха постигнатите резултати от форума. Проф. д-р Георги Иванов поясни, че тази инициатива е била замислена отдавна, като едно начало на дискусия в търсене на решения на проблеми по отношение непрекъснато повишаване на изискванията към професионалната компетентност на кадрите, работещи в контролните институции за да се осигури високото качество на тяхната дейност и на тази основа да се оправдаят очакванията на обществото. „Целта на форума беше да се постави началото на откровен разговор, в който ръководители на контролни институции и на професионални гилдии, и висшите училища да очертаят проблемите, свързани с така наречените компетентностни модели на кадрите в системите за контрол и да се потърсят възможностите за сътрудничество за създаване на условия за непрекъснато обучение и повишаване на професионалната им компетентност”, каза проф. Иванов.

Председателят на Сметната палата изрази задоволството на ръководената от него Върховна одитна институция и на всички участници в кръглата маса от реализираната инициатива в Стопанска академия. „Получи се един наистина много открит и много конструктивен дебат за това какви мерки трябва да се предприемат, за да имаме действително една ефективно функционираща система от контролни органи, да отговорим на очакванията на гражданите и да спечелим отново тяхното доверие”, каза Цветан Цветков. Той поясни, че в рамките на форума са начертани конкретните стъпки за постигане на поставените цели. Всяка контролна институция трябва да разработи свой компетентностен модел, като дефинира изискванията към лицата, които ще работят в тази институция или онези изисквания, които ще им позволят да упражняват контролната професия. Трябва да се помисли за съвместни форми, които да позволят на работещите в системата одитори, контрольори, инспектори да продължат своето обучение в съответната професия. Сред набелязаните конкретни стъпки са и сертификационни програми за работещите в контролните институции, които да доказват тяхната компетентност в специфични области, каквито са например информационните технологии, борбата и разкриването на измамите, вътрешния одит, управлението на риска. Зам.-председателят на УС на Института на вътрешните одитори, Людмил Спасов подчерта, че проведеният форум планира по методически начин как ще се развива задоволяването на нуждите от кадри в контролната сфера.

Конкретен резултат от кръгла маса е и стартиране подготовката на меморандум за сътрудничество между всички контролни институции, професионални гилдии в областта на контрола и висши училища, които обучават кадри за контролните системи в страната. Проф. Иванов поясни, че сътрудничеството ще е насочено към обучение, подготовка и непрекъснато повишаване на професионалната компетентност – сътрудничество, което ще очертае една нова позиция, нов хоризонт в търсенето от всички заинтересовани страни на високо качество на контролната система и особено на кадрите, които работят в нея. Подготвеният меморандум ще бъде отворен и към него ще могат да се присъединят представители на трите заинтересовани страни. Желанието на участници в кръглата маса е набелязаните мерки в меморандума да не останат само на хартия, а да имат практически резултати.

Посланието, което отправиха участниците в кръглата маса в Стопанска академия е, че висшите училища, като храмове на познанието, са най-подходящото място за провеждане на подобен род ползотворни дискусии, на които хора от теорията и от практиката могат да обсъждат проблемите и да взимат заедно рационални решения.

common

Комисията за публичен надзор над регистрираните одитори е създадена в съответствие с изискванията на Директива 2006/43/ЕО

Връзка с нас

1000 София
ул. Сердика 22 ет. 7
тел.: +3592 983 55 39
факс: +3592 983 13 85
office@cposa.bg

 

ns-narodnosyb

Брояч на посещения

1047120
ДнесДнес332
ВчераВчера1372
Тази седмицаТази седмица3060
Този месецТози месец31690
ВсичкоВсичко1047120